Szakmai tanácsok
A borok megismerése, a borról való tudás megszerzése sokaknak fontos. A borok világának, a hazai tájak borainak megismerése érdekes képzeletbeli utazás, melynek során végigbarangolhatod az országot.
Számos borstílussal ismerkedhetsz meg, melyek között rátalálhatsz kedvenc nedűdre.
Minden bizonnyal határozott ízlésed alakul ki, lesznek szőlőfajták, földrajzi régiók, termelők, melyek borait határozottan megkedveled. Minél kifinomultabbá válik borízlésed, annál jobban értékeled az ínyenc ízeket; a kettő egymással szorosan összefügg. Vagyis a jó bor iránt kialakuló nagyrabecsülésed új dimenzióba helyezi az asztali örömöket. A jó borok élvezetének képessége tanulható-jutalma magában az ízélményben rejlik. Ám mint minden utazásnak, a borok világában való barangolásnak is vannak csapdái és buktatói. A bőség zavara sokakat elbátortalanított a borok megismerésétől.
A „bor-bennfentes beszéd” szintén gyakori akadály. A borokkal kapcsolatos terminológiát, szakszavakat nem mindenki érti, és az egész nagyon gyakran igen szubjektív. Többnyire maga a beltartalmat leíró címke is inkább riasztó, mint vonzó. Egyes palackokon a borvidék földrajzi nevét, másokon a szőlőfajtát tünteti fel, megint másokat adott márkanéven hoznak forgalomba. Ez a kuszaság könnyen vezethet a borvásárlásban szerzett rossz tapasztalathoz. Abba a csapdába eshetünk, hogy nem tudjuk pontosan értelmezni, helyesen értékelni a címke tárgyilagos tartalmát és a borkereskedő cikornyás szövegét, és nem olyan bort vásárolunk. Az ilyen hiba könnyen lehűtheti az ember bor iránti lelkesedését.
Ha közelebbről megismerkedsz a borok világával, rájössz, hogy ezeket a buktatókat könnyű kikerülni. A továbbiakban, ebben próbálunk meg szakmai jó tanácsokat adni.